Crearea dragostei pentru lectura de la o varsta frageda este o parte importanta a cresterii unui copil.
Pentru multi parinti, cititul diverselor carti ilustrate pentru copii este una dintre putinele activitati pentru care au timp dupa o zi lunga la serviciu si la scoala.
Cu toate acestea, asta nu inseamna ca este usor. Dupa cum va poate spune oricine care a citit unui copil carti pentru copii, aceasta nu intotdeauna vine in mod natural.
Totusi, exista o metoda care functioneaza de fiecare data. Te intrebi care este aceasta?
Lectura interactiva.
Ce este lectura interactiva?
Niciun parinte nu ar trebui sa ignore aceasta tehnica uimitoare care stimuleaza dezvoltarea intelectuala a copilului. Lectura interactiva nu inseamna doar ca un copil si un parinte petrec timp impreuna in fata unei carti, ci si ca este vorba despre dialogul dintre copil si carte.
Este vorba de a pune copilului intrebari, de a-i mentine interesul si de a-l incuraja sa isi exprime gandurile prin raspunsuri care nu se rezuma la un singur cuvant.
Care sunt metodele acestei lecturi si cum functioneaza?
• Cititi impreuna
Cititi impreuna cu copilul o carte, de cateva ori pe zi, minim 15 minute. Asigurati-va ca va jucati si cititi impreuna in fiecare zi.
• Pune cat mai multe intrebari posibil
Intrebarile reprezinta baza lecturii interactive si pot fi folosite chiar si cu un copil care este prea mic pentru a vorbi. Nu uita sa ii pui intrebari copilului inainte, in timpul si dupa lectura.
• Discutati detaliile cartii
Arata-i ilustratiile care iti plac cel mai mult si numeste culorile, animalele, oamenii si sentimentele personajelor de pe fiecare pagina. Este posibil ca, la inceput, copilul sa nu poata participa, dar, pe masura ce creste, va invata de la tine cum sa faca din lectura o experienta interactiva.
• Reprezinta povestea pe personaje
Imita sunetul actiunii care se petrece in poveste, intra in fiecare rol. Acest lucru il va ajuta pe copil sa faca legatura intre concepte si cuvinte – piatra de temelie a lecturii interactive.
• Ajuta-l pe copil sa se identifice cu personajele din carte
Incepe prin a discuta despre emotiile simple. Pe masura ce copilul creste, aceasta abilitate se va imbunatati si vei putea pune intrebari mai complexe.
• Lauda copilul in timp ce citeste
Incurajeaza-i raspunsurile cele mai simple, imbratiseaza-l cand ati terminat de citit si lauda-l pentru ca a ales despre ce se povesteste in carte.
• Impartasiti opinii despre carte
Daca copilului ii place povestea, intreaba-l de ce. Daca se agita in timpul citirii cartii, intreaba-l de ce o face. Toate acestea vor face ca lectura impreuna sa fie mai atractiva.
• Citeste-i copilului despre lucrurile pe care le iubeste
Daca copilului ii place povestea cu panda, alege carti copii cu panda. Citind cartile preferate il vei ajuta sa invete mai multe despre subiectul care il intereseaza.
• Intrerupe lectura pentru a discuta despre ceea ce tocmai ai citit
Adultii se grabesc intotdeauna sa ajunga la sfarsitul unei carti pentru a putea trece mai departe, insa pauzele pentru a discuta este absolut esentiala pentru ca un copil sa inteleaga bine si complet ceea ce a citit.
• Faceti presupuneri cu privire la evolutia ulterioara a povestii
Astfel de intrebari il fac pe copil sa se simta ca si cum i-ai spune chiar tu povestea si ii ajuta sa inteleaga mai bine ceea ce citesti. Cartile pentru copii sunt ideale pentru acest lucru, deoarece au intrigi simple cu rasturnari de situatie amuzante.
Aceste tipuri de intrebari pot fi inceputul unei discutii bogate, iar obiceiul de a le pune dureaza o viata intreaga.
Astfel, nu exista o modalitate mai buna de a creste impactul a ceea ce a citit si de a dezvolta abilitatile de povestire ale copilului decat lectura interactiva! Tu cat de des citesti impreuna cu copilul tau?
Prinde zilnic numeroase oferte la sute de produse pe qLine.ro.
Mi-a placut modul in care autorul a explicat pas cu pas cum sa iti instalezi un program de securitate eficient si cum sa iti actualizezi regulat sistemul de operare pentru a preveni vulnerabilitatile. Este important sa fim constienti de riscurile online si sa luam masuri de precautie pentru a ne proteja datele personale.
Articolul este foarte detaliat si ofera informatii utile despre cum sa iti protejezi calculatorul impotriva virusilor si a atacurilor cibernetice. Recomand tuturor sa citeasca acest articol pentru a fi mai bine informati si pregatiti impotriva potentialelor amenintari din mediul online.