Stim cu totii ca nu mai este o noutate faptul ca rotile sunt cele care asigura stabilitatea, siguranta si controlul masinii, cand aceasta ruleaza pe carosabil. Pana si cea mai mica defectiune ale acestora poate pune in pericol viataparticipantilor la trafic cat si a integritatii autovehiculului.

Importanta acestora creste prin faptul ca ele sunt elementele care intra in contact cu suprafata de rulare. La randul lor, rotile sunt alcatuite din anvelope si jante.

Jantele asigura legatura dintre autoturism si roata. Tipul de jante si montajul acestora este foarte important pentru a circula in siguranta si pentru a pastra stabilitatea masinii.

Cand vrem sa cumparam un set de jante din aliaj sau jante din tabla este bine sa ne informam despre toate detaliile acesteia, pentru a verifica compatibilitatea acestora cu autovehiculul nostru.

In articolele noastre am mai vorbit despre latimea, gaura centrala, profilul si ET-ul, dar mai putin despre PCD.

Ce inseamna PCD-ul? Unde il gasim?

Elementul esential fara de care nu putem monta janta pe butucul masinii este PCD-ul (Pitch Circle Diameter), cunoscut si ca „distanta dintre prezoane”.

De la brand-ul si modelul masinii, PCD-ul difera, fapt pentru care trebuie luate in calcul toate caracteristicile masinii pentru care achizitionam jantele. Orice verificare superficiala poate genera riscul nepotrivirii prezoanelor sau un montaj defectuos.

Inscriptia PCD o gasim pe jante, dupa numarul de prezoane, urmat de o bara oblica, ce indica distanta dintre prezoane.

Cum masuram PCD?

Masurarea PCD se face diferit, in functie de numarul prezoanelor necesare montarii unei jante pe butucul masinii.

Jantele pot fi prevazute cu 3 si pana la 8 prezoane, dar in nici un caz cu 7.

Distanta dintre prezoane la jantele cu numar par de gauri pentru acestea se masoara mereu la fel si reprezinta distanta dintre centrele a doua prezoane opuse.

In cazul celor cu 3 prezoane distanta este diametrul cercului care atinge centrul acestora.

La jantele cu 5 prezoane, distanta reprezinta diametrul cercului a carui margine trece prin centrul fiecarui prezon.

Daca totusi doriti sa cumparati pentru masina dvs. un set de jante, si totusi nu va este clar la ce detalii trebuie sa fiti atent, va recomandam sa intrati pe site-ul vadrexim.ro, plasati o comanda si veti fi sunat de catre unul dintre consultantii de vanzari.

Daca totusi nu puteti plasa o comanda in acel moment, ne puteti contacta la unul dintre numerele de contact iar un operator va va oferii ajutorul solicitat.

3 thoughts on “PCD la Jante – Ce inseamna si cum se masoara?

  1. In plus, consider ca subiectul este extrem de relevant in contextul actual si ar putea genera discutii interesante despre implicatiile practice ale acestor concepte in viata de zi cu zi.

  2. Mi-a placut faptul ca articolul a inclus si exemple concrete pentru a ilustra conceptele discutate. Acest lucru face informatiile mai usor de inteles si de retinut.

  3. Articolul este foarte interesant si informativ, oferind o perspectiva detaliata asupra subiectului abordat. Am apreciat in mod deosebit modul in care autorul a structurat informatiile si a prezentat argumentele sale.

Comments are closed.