Sarea si piperul sunt prezente in orice bucatarie, dar creativitatea si papilele gustative proprii ne impun sa folosim mult mai multe condimente atunci cand gatim.

Dincolo de celebra sare in bucate, repertoriul nostru culinar s-a extins, pentru a cuprinde numeroase mirodenii care dau gust, culoare si aroma felurilor dulci si sarate de mancare.

Daca si tu ai rafturile pline de pungute si borcanele cu nucsoara, cuisoare, rosii deshidratate, seminte de telina si de fenicul, coriandru, rozmarin, salvie, cimbru, marar, curry, mustar pudra si paprika, atunci analizeaza articolul si infograficul de mai jos, pentru a-ti pune ordine in condimente, a afla cum le depozitezi cel mai bine si a-ti extinde repertoriul culinar fara a constata ca ai cumparat mirodenii in exces si trebuie sa le arunci, pentru ca au expirat fara a fi folosite (da, condimentele expira!).

Scortisoara

Scortisoara este un condiment atat de savuros si de iubit incat suntem siguri ca nu trebuie sa facem niciun efort pentru a va convinge sa o aveti in permanenta in casa. Folosita in special la dulciuri, carora le imbogateste gustul in mod miraculos, scortisoara este, in plus, si un veritabil medicament pe care ni-l daruieste natura.

Astfel, scortisoara este o sursa bogata de antioxidanti (neutralizeaza radicalii liberi si incetinesc procesul de imbatranire), are efect antiinflamator, protejeaza inima, reduce colesterolul si tensiunea arteriala, este adjuvant pentru diabetici, protejeaza creierul si impiedica declinul cognitiv, ajuta in lupta cu infectiile si virusurile, are efect anticancerigen, previne sau trateaza candida, protejeaza sanatatea dentara, intretine sanatatea pielii si are efect antialergic.

Dupa nevoie, poti alege dintre batonul de scortisoara si pulbere. Atunci cand cautati condimentele de care aveti nevoie, este ideal sa profitati de Penny oferte speciale dar si de alte promotii Penny.

Ghimbirul

Ghimbirul este, alaturi de turmeric, un alt condiment folosit in mod frecvent in multe bucatarii ale lumii care devine, pe zi ce trece, din ce in ce mai apreciat si mai folosit si la noi. Iar motivele sunt aceleasi: gustul si beneficiile deosebite.

Poate fi folosit intr-o multitudine de retete, atat dulci, cat si sarate (supe, ciorbe, tocanite, curry), precum si in bauturi gen smoothie, fie ca este vorba de ghimbirul proaspat, fie de cel confiat, conservat sau sub forma de pulbere.

In privinta beneficiilor pe care le aduce sanatatii, dorim sa mentionam ca ghimbirul actioneaza foarte eficient impotriva starii de voma si a durerilor menstruale, protejeaza stomacul, poate avea efect de stopare a cresterii celulei canceroase, regleaza nivelului de zahar din sange, diminueaza durerile musculare si articulare, scade nivelul colesterolului, imbunatateste functia cerebrala, lupta cu infectiile bacteriale, are rol inflamator si imbunatateste digestia.

In cazul in care condimentele necesare sunt la reducere, catalog Lidl indica in mod corespunzator la fel ca si alte oferte Lidl.

Foi de dafin

Aroma lemnoasa a foilor de dafin este perfecta in preparatele care necesita in general un timp mai lung de gatire cum sunt supele, ciorbele, mancarurile la cuptor, acestea eliberandu-si treptat parfumul in respectivul preparat.

De asemenea, pot fi adaugate in diverse tipuri de muraturi. Aroma acestora este intensa, de aceea trebuie folosite cu simt de raspundere.

Este foarte importanta cantitatea in care le utilizezi, pentru a nu domina gustul mancarii, ci doar cat sa contribuie intr-un mod decisiv la rezultatul final.

De exemplu, catalogul Kaufland ofera o gama larga de condimente, de unde puteti cumpara si alte ingrediente pentru retetele dumneavoastra favorite, la fel ca si revista Kaufland.

Cimbru

Stiai ca cimbrul face parte din familia mentei? Aceasta planta are o aroma lemnoasa foarte potrivita pentru a fi combinata cu carne, legume, adaugata in supe sau tocanite.

Marea calitate a cimbrului este ca da aroma mancarurilor, dar nu este foarte pregnant, creand un echilibru foarte bun cu celelalte ingrediente ale preparatelor in care este inclus.

Cimbrul este destul de folosit si in bucataria romaneasca, asa ca il vei regasi ca ingredient in diverse mancaruri pe baza de fasole sau carne de porc. Acesta merge excelent si in combinatie cu ciupercile.

Poti adauga cimbru intr-o supa crema de ciuperci, peste ciupercile umplute preparate la cuptor sau peste ciupercile la gratar.

Fac o pereche foarte reusita. Catalog Lidl pentru saptamana viitoare informeaza despre produsele care vor fi disponibile la preturi promotionale in zilele urmatoare, la fel ca si catalog Kaufland.

Foloseste-l cu incredere si atunci cand prepari cartofi sau legume. Nu ezita sa il adaugi in tocanite de legume sau tocanite cu carne si chiar in diferite preparate pe baza de orez.

Oregano

Oregano (Origanum vulgare) este inrudit cu maghiranul si menta, contine antioxidanti fitonutrienti care lupta cu infectiile bacteriene, fibre, vitamine si minerale. Un pic de oregano merge de minune in orice reteta cu sos de rosii si in feluri de mancare de inspiratie italiana, greceasca sau mexicana, conferindu-le aroma, fara a coplesi restul ingredientelor.

Presara-l peste crutoane aromate si pizza cu legume sau in dressing-uri, spaghete, tagliatelle cu legume, calzone cu ciuperci, kebab cu sos de cocos si condimente creole, snitele de soia. De exemplu, Penny oferte va permite sa obtineti oregano la un pret avantajos.

Pentru a pastra intensitatea aromelor, este important sa depozitezi corect condimentele. Pastreaza-le in recipiente care se inchid etans pentru a le feri de umezeala.

Depoziteaza-le intr-un loc intunecat si racoros. Evita sa le pui intr-un dulap care se afla in apropierea unei surse de caldura, cuptor sau aragaz. Cumpara condimente intregi de cate ori ai ocazia. Acestea rezista mai mult timp decat cele macinate.

Tine la indemana condimentele pe care obisnuiesti sa le utilizezi cel mai des. Nu ezita sa testezi gusturi noi si sa iti surprinzi familia cu preparate inedite.

Retetele clasice pot fi transformate numai jucandu-ne cu condimentele si plantele aromatice. Fii deschis la oportunitatea de a inova in bucatarie.