
Nascut in New York, stilul industrial a aparut din nevoia de locuinte la preturi accesibile si din utilizarea vechilor cladiri de fabrica pentru a crea spatii de locuit.
De la inceputurile sale din anii 1950, stilul a evoluat si este acum unul dintre preferatele pentru decorarea tuturor tipurilor de camere.
Daca iti place stilul industrial, dar nu locuiesti intr-un loft sau intr-o fabrica veche, nu-ti face griji, avem solutia.
In acest articol iti vom prezenta cateva idei pentru a integra stilul industrial in dormitorul tau, intr-un mod original si elegant.
Dormitoarele industriale nu sunt doar pereti de caramida si paturi de metal, stilul industrial este unul foarte versatil, dupa cum vei vedea in continuare.
Cuverturi de pat
Stilul industrial presupune folosirea unor elemente simple de decor. In acest caz, cuverturile de pat sunt recomandate, mai ales pentru ca pot indeplini un dublu rol – atat de protectie, cat si decorativ.
Poti gasi modele interesante de cuverturi pe care sa le folosesti intr-o amenajare industriala a dormitorului, avand in vedere alegerea corecta a materialelor si a cromaticii.
La nivel de culoare, vei putea opta pentru nuante de rosu, caramiziu sau portocaliu, maro si bej, iar in ceea ce priveste textura, este bine sa stii ca materialele usor aspre, atat ca aspect, cat si la nivel senzorial, sunt des intalnite in cadrul acestui stil.
Perne mici decorative
Contrastrant cu decorul industrial de ansamblu, pernele de mici dimensiuni dau acel aer intim de care are nevoie un dormitor industrial.
Atentie, insa! Husele pentru perne, la fel ca si cele de pilota, nu trebuie sa fie plusate, ci confectionate din materiale similare celor din care sunt realizate cuverturile, intrucat aceasta este o caracteristica a stilului industrial.
Pentru asternuturile de pat, se prefera cel mai adesea nuantele de alb, pentru ca intr-o camera amenajata in stil industrial, predomina nuantele inchise.
Asadar, vei avea nevoie de contrast, iar acesta poate fi obtinut usor prin folosirea asternuturilor albe.
Lampi rudimentare, realizate din tevi si becuri
Eclerajul in cadrul stilului industrial, mai ales in cazul dormitoarelor, presupune folosirea unor corpuri de iluminat cat mai simple.
Becurile fara acoperire sau elemente decorative sunt preferate pentru amenajare. Pentru un design industrial reusit, alege becuri vintage Edison, care se foloseau in anii 1900.
Daca-ti doresti, poti sa optezi pentru forme diferite, de la clasicul balon de sticla in forma de para, pana la cel tubular.
Caramida aparenta pe unul dintre pereti
Stilul industrial aduce in discutie un aspect nefinisat al camerei, iar cel mai simplu mod in care poti realiza acest lucru in dormitorul tau este placarea unui perete folosind caramida.
Aceasta este un element specific stilului industrial, insa poti opta si pentru alte tipuri de materiale care sa se integreze fara probleme in acest tip de amenajare: metalul, lemnul imbatranit artificial sau lemnul masiv.
Daca este nevoie, poti sa aplici o tencuiala decorativa in culori cat mai apropiate de cele impuse de stilul industrial, iar contrastul griului betonului cu rosiaticul caramizii se va dovedi a fi una dintre cele mai bune alegeri cromatice.
Mese sau etajere din fier forjat
Pe langa lemn si piele maro, exista un alt material care nu poate lipsi dintr-un spatiu in stil industrial: metalul.
Fierul, cuprul, aluminiul sau alama sunt materialele preferate pentru mobilier si obiecte decorative.
Fara indoiala, utilizarea metalului in spatiile industriale este ceva mostenit de la inceputurile sale, acesta fiind materialul prin excelenta al fabricilor in care s-a nascut stilul industrial.
Iar intr-un dormitor industrial, metalul este prezent in tabliile paturilor, noptiere, lampi, rafturi sau direct pe pereti.
Si, desi metalul negru este cel mai des folosit, vei vedea, de asemenea, intr-un dormitor industrial, utilizarea cuprului si a aurului, pentru a adauga luminozitate si a crea un spatiu mai elegant.
Dupa cum poti vedea, stilul industrial nu inseamna doar pereti de caramida si tevi expuse. Este un stil foarte versatil si eclectic, si care se adapteaza foarte bine diferitelor nevoi.
Un stil care nu se demodeaza niciodata si care se potriveste perfect gusturilor tale, cu multa eleganta si personalitate.
Datorita personalitatii si versatilitatii sale, este un stil perfect pentru orice camera, iar dormitorul industrial este unul dintre favoritele prezentului.
Ma bucur ca am dat peste acest articol, deoarece mi-a oferit o perspectiva diferita asupra subiectului tratat. Sunt impresionat de profunzimea analizei si de argumentele solide prezentate.
Articolul este foarte bine scris si detaliaza foarte bine subiectul discutat. Am invatat multe lucruri noi citind acest articol si apreciez efortul autorului de a aduce informatii relevante pentru cititori.