Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/r88428eman/public_html/cromnet.ro/wp-content/themes/chromenews/functions.php on line 450

Cartile sunt unele dintre cele mai pretioase bunuri materiale pe care le avem acasa. Acestea ocupa un loc important in casa si in viata noastra.

Ne place sa le aranjam, sa le rasfoim si sa le aratam oamenilor care vin in casa ca avem o colectie excelenta de carti in stare perfecta. In acest articol iti explicam cum poti aseza cartile perfect in biblioteca.

Nu expune cartile la lumina directa a soarelui

Expunerea prelungita la lumina soarelui va provoca decolorarea marginilor si a copertei cartii, uscarea si ingalbenirea paganilor si posibila pierdere a intensitatii cernelii.

De aceea, rafturile pentru carti nu trebuie amplasate langa ferestrele care nu au jaluzele, perdele sau storuri care impiedica lumina directa a soarelui. Indiferent daca ei o biblioteca in living sau in alta camera, aceasta regula este esentiala.

Protejaza cartile de umiditate, precum si de sursele de caldura si de schimbarile constante de temperatura

Colectia ta de carte ar trebui sa se afle intr-o camera cu un mediu stabil si in care exista un echilibru intre umiditate si temperatura.

Un exces de umiditate va face ca paginile sa se onduleze si sa se deformeze . Un mediu uscat va face ca hartia sa se usuce in exces si sa devina fragila.

Pe de alta parte, schimbarile constante de temperatura sunt, de asemenea, daunatoare colectiei noastre de carti, din cauza extinderii si contractiei materialelor lor.

Deci, ar trebui evitat cu orice pret ca rafturile cu cartile noastre sa fie langa ferestre, deoarece acestea sunt locurile din casa cu cel mai mare contact cu vremea din afara. Nici langa calorifere, sobe, seminee sau aparate de aer conditionat nu ar trebui sa amplasezi biblioteci.

Curata cartile in mod regulat si temeinic, cel putin o data pe luna

Odata cu trecerea timpului, cartile noastre acumuleaza praf ca orice alt element din casa. Acestea trebuie curatate in mod regulat cu un pamatuf sau chiar cu un aspirator.

Cartile trebuie sa „respire”, asa ca este bine sa ventilezi camera din cand in cand pentru a improspata aerul. Nu inchide cartile in vitrine pentru ca nu vor avea umiditatea necesara pentru a se mentine in forma. O biblioteca copac este o idee optima si ingenioasa in care sa iti tii cartile.

Amplasarea cartilor pe rafturi este mai importanta decat crezi

Cartile ar trebui sa se odihneasca cat mai confortabil posibil in functie de dimensiunile lor, si nu pentru gusturile noastre decorative. Este recomandat sa plasezi cartile pe verticala si, mai mult sau mai putin, pe aceeasi dimensiune.

Daca ai o biblioteca moderna, acest lucru te ajuta sa mentii unitatea in interior si sa creezi un aspect constant. De asemenea, este interesant sa lasi un spatiu in spatele cartilor care sa favorizeze ventilatia si „respiratia” pe care le-am mentionat in punctul anterior.

Cartile mai grele pot fi asezate orizontal pentru a echilibra greutatea pe o baza mai mare.

Nu forta deschiderea cartilor

Cand folosesti cartile, in niciun caz nu le deschide la 180 de grade, astfel incat sa se intinda pe masa si as indrazni sa spun ca nici la 120 de grade. Nu este cea mai ideala pozitie daca vrem sa pastram legatura paginilor intacta.

Deschide cartea respectand unghiul de deschidere pe care il permite elementul de legatura fara a o forta.

Nu sublinia, nu scrie si nu indoi colturile paginilor

Daca vrei sa iti pastrezi cartile pentru cat mai mult timp, nu face nimic din lista de mai jos:
– Nu sublinia fraze sau pasaje cand ti se par interesante;
– Nu scrie note pe margini;
– Nu rupe paginile;
– Nu indoi colturile pentru a tine minte unde ai ramas;
– Nu folosi semne de carte improvizate, care pot pata foile;
– Nu folosi stickere pentru a marca locul in care ai ramas;
– Nu folosi cartile ca pe suport pentru glastre sau cani.

Fii atent cand scoti cartile din casa

Cartile trebuie savurate oriunde si oricand. Acest lucru le face sa fie tovarasi de calatorie fideli si sa te insoteasca oriunde mergi. Cand le transporti, pot fi deteriorate accidental prin introducerea lor in rucsac sau geanta.

Daunele, cum ar fi zgarieturile si petele pe coperte sau pe capac sau indoirea paginilor, pot sa nu fie reversibile. Pentru a face acest lucru, iti recomandam sa folosesti o coperta pentru a „imbraca” volumul preferat, astfel incat sa se poata intoarce acasa exact asa cum a fost scos de pe raft.

Odata ce ai terminat de citit cartea, pune-o la loc

O carte care nu este la locul ei este o carte pierduta … sau care poate suferi orice accident. De fiecare data cand termini de citit o carte, pune-o la loc.

Cu aceasta actiune poti impiedica pierderea cartilor dar si posibilitatea ca volumul tau preferat sa fie atins de oricine, inclusiv de persoane care nu respecta cartile. Fie ca sunt prieteni, familie sau animale de companie, toti pot fi o amenintare pentru cartile tale.

Pune cartea inapoi in biblioteca si vei reusi sa o mentii intacta mai mult timp. Nu trebuie sa vezi asta ca pe un ritual, dar este recomandat sa fii atent in sensul acesta.

Imprumutati cartile numai persoanelor de incredere

Exista mai multe modalitati de a iti proteja cartile atunci cand le imprumuti catre prieteni si familie. De exemplu, ar trebui sa le spui de la bun inceput cat de importanta este cartea pentru tine.

Nu este necesar sa sechestrezi cartile si sa nu le mai imprumuti nimanui, dar este important sa te asiguri ca le vei primi in stare buna inapoi. Este recomandat sa le imprumuti numai si exclusiv persoanelor in care ai incredere.

Cei care imprumuta carti de la tine ar trebui sa le trateze in acelasi mod in care le tratezi si tu. Acest lucru este foarte important.

Tinand cont de aceste noua sfaturi si avand in casa o biblioteca potrivita, vei reusi cu siguranta sa iti mentii colectia de carti in cea mai buna stare pentru foarte mult timp.

{{clean}}
{{clean2}}
{{clean3}}

3 thoughts on “Sfaturi pentru a conserva durata de viata a cartilor tale

  1. Un aspect pe care l-am gasit interesant este legat de solutiile propuse pentru rezolvarea problemei discutate in articol. Autorul ofera idei inovatoare si sugestii practice, ceea ce face ca acest material sa fie util si aplicabil in viata de zi cu zi.

  2. Am apreciat faptul ca articolul prezinta atat avantajele, cat si dezavantajele subiectului discutat. Acest lucru ofera o imagine mai completa asupra situatiei si ne permite sa evaluam in mod obiectiv implicatiile acestui fenomen.

  3. Articolul este foarte interesant, oferind o perspectiva detaliata asupra subiectului abordat. Imi place modul in care autorul prezinta informatiile si argumentele sale, oferind exemple concrete pentru a sustine punctele de vedere exprimate.

Comments are closed.