Cand vine vorba de gazonul sintetic, nivelurile de umplere joaca un rol important in protectia terenului si in performanta generala.

Umplutura unui teren amenajat cu gazon sintetic este de obicei realizata din cauciuc sau nisip cuartos si este folosita pentru a crea un aspect mai realist, precum si un camp cu impact redus, durabil si rezistent. Umplutura ajuta, de asemenea, la protejarea suportului primar de expunerea la UV, care poate cauza ruperea, despicarea, decolorarea sau slabirea gazonului. Este incredibil de important sa fie verificate nivelurile de umplere si fie mentinute corespunzator pentru a asigura conditii optime de joc pentru un teren acoperit cu gazon artificial.

De ce gazon artificial

Gazonul artificial, cunoscut si sub numele de iarba sintetica, este o inovatie versatila care face posibila crearea mediului exterior ideal in orice climat sau cadru. Simuleaza aspectul si performanta ierbii reale, oferind in acelasi timp mai mult control asupra texturii, aspectului si longevitatii terenului.

Cu toate acestea, la fel cum iarba adevarata creste dintr-o perna de pamant sau nisip, gazonul artificial necesita sprijin dintr-un material cunoscut sub numele de umplutura.

De ce este important stratul de umplere

Pentru procedura de amenajare gazon artificial, asigurarea ca stratul de umplere este consistent in profunzime este primordial. Aceasta este o componenta importanta pentru picior, performanta mingii si siguranta jucatorului.

Inainte de a instala gazonul artificial, este important sa intelegem exact ce fel de umplutura avem nevoie si de ce.
Umplutura este substanta care ofera gazonului artificial perna, arcul si densitatea realista. Joaca un rol important in mentinerea campului functional, iar urmatoarele beneficii sunt printre cele mai esentiale:

  • Sprijinirea fibrelor de iarba

Gazonul artificial se bazeaza pe umplutura sa pentru a sustine si proteja fiecare fibra de „iarba”.

  • Mentinerea stabilitatii dimensionale

Umplutura mentine gazonul in pozitie verticala, permitand lamelor sa se ridice si sa ramana sus.

  • Adaugarea de volum

Terenurile de sport trebuie sa aiba suficienta densitate de saritura, iar umplutura adauga volum stratului superior de gazon, oferind in acelasi timp un inlocuitor pentru sol, nisip, argila si alte materiale naturale care sunt inlocuite cu cele sintetice.

  • Simularea solului

Daca sportivii joaca pe iarba adevarata, dar exerseaza pe gazon sau invers, este foarte important sa fie simulata textura ierbii reale.

  • Efect de racire

Gazonul sintetic poate atrage caldura in exces fara beneficiile umpluturii rezistente la UV, cum ar fi nisipul acoperit cu acril care previne absorbtia energiei solare.

Astfel, gazonul artificial este o imbunatatire rara a naturii, oferind o igiena mai buna, rezistenta la apa, amortizare, culoare si consistenta mai buna decat iarba naturala. Cu toate acestea, umplutura joca rolul primordial in acest sens. Sportivii depind de umplutura pentru sustinere si protectie si, de asemenea, trebuie sa simuleze in mod corespunzator terenurile naturale pe care joaca.

2 thoughts on “5 functii de baza are umpluturii unui gazon sintetic

  1. Ma impresioneaza nivelul de cercetare si documentare prezentat in acest articol. Autorul a acoperit multiple aspecte legate de subiect, oferind cititorilor o perspectiva completa asupra temei discutate.

  2. Articolul de pe https://www.cromnet.ro/?p=148 este foarte bine structurat si detaliaza pe larg subiectul abordat. Este interesant cum autorul a reusit sa adune atatea informatii relevante intr-un singur loc, facilitand intelegerea cititorilor.

Comments are closed.